פעמים רבות אנו מרחיקים מאד לנסוע כי למצא פינות חמד או אתרים ארכיאולוגיים מרתקים. להרי ירושלים ומבואותיהם היסטוריית התיישבות עשירה ועתיקה מאד ואין אדם צריך להרחיק עם היונדאי שלו כדי לאתר מקומות מרתקים. הפעם נסע רק כמחצית השעה עד למחלף לטרון שעל כביש 1. נפנה במחלף לכביש 3 לכיוון מודיעין. כ-600 מטרים צפונית למחלף תגיעו לשלט הכניסה לפארק "איילון-קנדה", איילון על שם הנחל הזורם בעמק הרחב שממערב ו"קנדה" בזכות התרומה הכספית של יהודי אותה גלות.
לרצף הגבעות המרכיב את 12 אלך הדונמים של הפארק יש הסטוריית התיישבות מתועדת בת אלפי שנים. אולם השם "אמאוס" הינו צעיר יחסית ומגיע מיוונית. האיזכור הראשון של המקום מגיע ממרד החשמונאים בזכות קרב שהתחולל במקום. קרב שבעקבותיו הישוב הפך ליהודי. אולם הכיף לא האריך שם ימים ובסופו של דבר נמכרו תושביו לעבדים והישוב התרוקן.
View amaus in a larger map
אנו נכנס לפארק בדרך הראשית, על כביש אספלט צר המוליך דרך בוסתנים ובין שבילים ודרכים. מכל צד תוכלו לגלות פינות פיקניק רבות, עצי חרוב וזית רבים.
הצבע חזר ללחיים של המקומיים רק בזמן הרומים. אלו רתמו את רצף המעיינות שבאיזור ויחד עם אמת מים שבנו (שרידים ממנה אפשר לראות ב"עמק המעיינות.ף שבפארק) בתי מרחץ גדולים וקטנים. אמאוס הפכה לשם נרדף לכיף, מרגוע ותענוגות – במיטב המסורת הרומית.
היעד שלנו בטיול הוא "בית הקשתות". מבנה אבני גזית מהתקופה הרומית והוא "יושב" על נביעה וגם מרכז את מימיה של אמת מים קטנה. כשאנו הגענו למקום – בסוף יוני – הכל היה כבר יבש.
הרומים הלכו, לא לפני שישו פגש במקום שניים מהשליחים המוזכרים בברית החדשה. העיר חרבה פעמיים. בפעם הראשונה מגפה קטלנית חיסלה את יושביה, בהמשך הכיבוש הערבי חיסל את מה שנשאר מהעיר והאיזור – עמק איילון – ראה קרבות בינם לבין הצלבנים.
חזרנו לדרך הפארק הראשית והמשכנו עם סימוני השבילים עד לסמוך לעבודות על מנהרת הרכבת הגדולה לירושלים, סבבנו על עקבותנו לעבר עין איוב. המעיין נמצא בשרידי כפר ערבי אשר ננטש ונכבש סופית במלחמת ששת הימים. המעיין נובע לבריכה קטנה בצלם של עצי תות ותמר. מהמעיין הזה נמשיך על דרך הנוף הדרומית אשר תוליכנו מערבה.
רבים מכירים את "דרך בורמה" פחות מכירים את "דרך בורמה הירדנית" אשר נפרצה כדי שהליגיון יוכל להעלות תותחים לתיווח שער הגיא.
משם נמשיך על דרך הנוף, נחלוף על מבוא השביל ל"משלט י"ד" אליו אפשר – וכדאי – לטפס רק ברגל. וקצת אחריו נגלה קבר שיח גדול הצופה לעמק איילון ולשפלה "אבן ג'בל" שמו והוא הוקם במאה ה-13 על ידי מצביא מוסלמי שצבאו ניגף אחרי שגורם לא ידוע הרעיל את מי הבארות וכולם חלו בדבר.
עם המחשבה המלבבת הזו נמשיך בנסיעה בין האורנים עד למפגש עם הכביש "דרך גבעת המצפור" ומשם נחזור למוצא הפארק.
מאד מצא חן בעינינו המסלול. אנחנו שתי משפחות שרוצות לטייל באזור מספר ימים. יש לנו קרוואנים חדשים שקנינו מחברת לאופק קרוואנים ורצינו לדעת אם יש חניה מתאימה לקרוואנים בסביבה ואם יש מסלולים נוספים למספר ימים, כלומר שנישן שם שלושה לילות ובכל יום נעשה מסלול אחר – אפשר גם מסלול רגלי יום אחד. יש המלצות?
תודה מראש
אפשר לראות מקומות לחניוני קרוואנים באתר של לאופק
האם ניתן לעשות את המסלול גם באאוטלנדר עם הנעה קדמית?
היי יוסף,
חיובי – זה אפשרי. תהנו