הפעם בחרנו בתוואי קל מאד לתנועה, כזה אשר רכב פנאי בעל הנעה קדמית, כמו יונדאי iX35, מסוגל לנוע בו בלי בעיות. המסלול לכל אורכו הוא על מצע חצצי (מה שנקרא בסלנג "שבילים לבנים") ולכן אפשרי וקל למעבר גם בימי גשם וכשסביב בוצי וחלקלק. לאורך המסלול תמצאו נקודות עניין ופיקניק רבות. נמליץ לכם על כמה אבל תוכלו לבחור מהיצע גדול מאד שיש על הדרך.
לנקודת ההתחלה נגיע על כביש 3 – ההגעה למוצא השביל היא רק מכיוון צפון אז צריך להגיע לצומת נחשון לפנות בו צפונה לכיוון לטרון ואחרי 2.8 ק"מ מגיעים לפתח במעקה הכביש ולצידו בית משאבות צבעוני. על המדרכה נמצא סימון שבילים אדום. הוא יובילנו במעלה ההר לעבר הישוב הראל. הקטע הזה של הדרך – עד המפגש עם הכביש העולה למצפה הראל אינו חצצי ועובר בשטח חקלאי מאד יפה. קחו בחשבון כי אחרי הגשמים תתקלו כאן בבוץ משמעותי. עם הכנם מצויידים בהנעה כפולה, העניין לא מהותי. השביל עולה ומטפס בין מטעים של עצי פרי לכרמים בנוף מקסים ופסטוראלי.
נגיע לגדר הישוב הראל ונסובב אותו מצפון בקטע צר של הדרך עד שנראה מימין לנו בית אבן נטוש ובו קשתות בקומה השניה. זהו בית ג'יז – שרידים של כפר ערבי אשר נכבש במלחמת השחרור ואפשר את פריצת דרך בורמה. ליד החורבה תגלו גם קבר שיח – זהו שיח זיד.
נמשיך עם השביל עד למפגש עם הכביש המטפס למצפה הראל. כאן נוכל לטפס לתצפית על סביבתנו ולהיזכר במשפט השדה שנערך למאיר טוביאנסקי אשר נחדש בשיתוף פעולה עם הבריטים. במקום עמד בית ספר של כפרים ערביים עוינים אשר נכבשו במלחמת העצמאות.
מצידו האחר של הכביש קיים אורחאן בדואי מסביר פנים וכן תחנת מידע עם המון המלצות לטיולים בעקבות מלחמת העצמאות. גם אנחנו נמשיך עם לוחמי תש"ח על דרך בורמה לעבר ירושלים.
אחרי כמה מאות מטרים נגמרים השדות ואנו נכנסים ליער אורנים אשר ילווה אותנו עד לסוף הטיול. הדרך הוכשרה בשנים האחרונות על ידי קק"ל והקטעים התלולים ביותר סלולים עם אספלט. נמשיך עם פני חניון התאנה ונגיע לצומת גדול על אוכף ומולנו שלט "הסרפנטינות". הפעם לא נרד במתלול המפותל אלא נפנה ימינה עם שביל המסומן ירוק אשר יובילנו לישוב תעוז.
זהו קטע דרך מוכר פחות ומטוייל פחות אבל מאד יפה. גם הוא קל מאד לתנועה ומספק פינות רבות למנוחה וקפה. הישוב תעוז הוקם בשנות ה-50' על ידי הפעול המזרחי ויושב בעיקר בעולים מתימן. הסמיכות לגבול הירדני גרמה לרבים מתושביו לעזוב ואת מקומם תפסו עולים מקוצ'ין. עד היום מהווה המושב כמרכז של הקהילה הקוצ'ינית בישראל.
מהיער נעברו בשער צהוב ונגיע לכביש פנימי ביישוב. נפנה בו שמאלה ונמשיך בזהירות בין הבתים עד שנצא לכביש 44. בכביש הראשי נפנה שמאלה לגיחה מהירה של כ- 1.8 ק"מ עד לפניה ימינה מול שלט "דרך הפסלים/תל צרעה". בעצם נתחבר כאן לדרך התנ"ך ונצא במסע מרתק בין פסלים מודרניים, אתרים תנכ"יים ושרידי התיישבות מודרנית יותר. הדרך מסומנת לכל אורכה בסימון שבילים ירוק וגם היא קלה ביותר לנסיעה.
חובבי האתגרים ומי שרכבו מצוייד לכך יכול להתפנק עד סדרה של מעלות מאתגרים. ובהם: מעלה נתן, מעלה הפעמונים ואחרים. בתל צורעה תמצאו את קבר שמשעון הגיבור ונוף מרהיב לבית שמש. נעבור ליד מערות קבורה, שרידים ביזנטיים ומערך רחב של שבילי ג'יפים ואופניים.
נצא באחת מתוך היער כשמולנו מנזר דיר רפת ואחריו פרוש עמק צר וארוך בו זורם נחל שורק.
נרד בזהירות בכביש הצר וכשנצא לכביש גדול ממנו אפשר יהיה לפנות ימינה לביקור בדיר רפת ולטעימות יין ביקב מוני (קברנה סוביוניון מומלץ ביותר!). מי שרוצה להמשיך לשוטט ימצא בערוץ מצפון לדיר רפת את עין פלאי – הוא המקום בו לפי התנ"ך הגיע "פלאי" המלאך לבשר למנוח על הלידה הצפויה של בנו – שמשון.
View לצורעה in a larger map
מקום טוב לאכול? נסו את "שביל עיזים" במושב טל שחר. אליו אפשר להגיע דרך רשת דרכי העפר ממזר דיר רפת (המשיכו במגמה צפון-מערב). מדובר בדיר "בוטיק" המונה כ-130 עיזים – חלקן במרעה פתוח ואחרות בדיר מהן מפיקה משפחת צבן סדרה של גבינות קשות וריחניות (גאודה מנצ'גו, צ'דר לצד לבנה ויוגורט). הארוחות עשירות מתוצרת המחלבה ומתוצרת מקומית אחרת כמו ריבות ושמן זית, בתפריט תמצאו קישים, פסטות, מאפים שונים ואף שקשוקה שלצידה ג'בטה חמה. המחירים סבירים – סגור בשבת (08-9495964 שישי עד 16:00).