רוני נאק
לפני כארבע שנים כתבנו על חברת פרינג הבריטית שמפתחת רכב בשם פיוניר שמתכננת רכב מבצעי בעל הנעה חשמלית ומאריך טווח שיחדיו מסוגל להגיע לטווח של 7,000 ק"מ ולטווח 100% חשמלי של כ-80 ק"מ. עתה, הציגה החברה את הגרסה המבצעית של הפיוניר שההבדל העיקרי בינו לבין הגרסה האזרחית הוא הסרת "מרכב" הבד שהיה לפיוניר האזרחי וחשיפת שלדת קורות האלומיניום שמתחת.
• הכירו את הפרינג פיוניר האזרחי
חשוב לציין כי אותו מנוע בעירה פנימית הוא דיזל קטן בנפח 0.8ל' שמקורו ב-SMART לפני שזו הפכה לסינית. המנוע/גנרטור הזעיר מייצר חשמל בהספק של 60 קילו-וואט וניזון ממיכל סולר ענקי עם קיבולת של 416 ל'. כך שזה לא ממש מפתיע שיש כזו אוטונומיה מרשימה. כמובן שהטווח של 7,000 ק"מ משתנה בהתאם למטען, סוג השטח וכמה מהר צריך לתקוף/להימלט מהטויוטות של דאע"ש. עוד קצת מהנתונים של הפיוניר המבצעי: המשקל העצמי הוא רק 1650 ק"ג – יכולת נשיאת המטען היא עד 1850 ק"ג נוספים.

בשדה הקרב המודרני, כמו למשל באוקראינה, יכול הרכב לשמש כתחנת כוח ניידת לטעינה של סוללות רחפנים, אמצעי ראית לילה, אופנועים ואופניים חשמליים ולמעשה כל מה שדורש חשמל בשטח.
במצב נסיעה חשמלי, הרכב מספק חתימה טרמית נמוכה יותר וכמובן הפחתה משמעותית של רעש הנסיעה של הרכב, הן לכוחות עצמם וכמובן לאויב שיתקשה לשמוע רק את רחש הצמיגים. דבר שכל נהג האמר מכיר היטב.
האם אכן יש היתכנות לרכב כזה בתוך כאוס של לחימה ולוגיסטיקה בעייתית? האם הטק הזה יכול להחליף את הדיפנדרים ודומיהם ככלי סער יביל-אוויר לכוחות מיוחדים?