רוני נאק
תראו אותן! הפרות המקסימות ברפתות הישראליות הן מהפרות המניבות את כמויות החלב הגדולות ביותר. אכן מקור לגאווה ולא מעט גבינות נהדרות שכולנו זוללים. לפי אתר GOV, בישראל הצריכה השנתית של גבינות (ללא קוטג') ממוצעת לכ-12 ק"ג גבינות לבנות (שקול ל-50 ליטר) לתושב. בנוסף, צורכים כ-5 ק"ג גבינות קשות (שקול ל-45 ליטר) לתושב. צריכת חלב צאן (עזים וכבשים) שקולה לכ-2.5 ליטר לנפש. כמו במקרים רבים אחרים, רובנו לא מכירים את התהליכים הנסתרים המתרחשים בין העטינים של הפרות ללוח העץ המעוצב שעליו נחות הגבינות שנזלול בערב השבועות.

• זה מה שצריך לדעת על תקן WLTP
אז ככה. כשמייצרים גבינה, אחד התוצרים הנלווים נקרא מי גבינה (Whey) — נוזל שמכיל לקטוז (סוכר חלב), מים, חלבונים ועוד. מדובר בכמות עצומה של מה שהתעשייה מתייחסת אליו כפסולת — למשל, עבור כל ק"ג גבינה שמיוצר, מתקבלים כ-9 ליטר מי גבינה!
מי גבינה הם אתגר לא פשוט לטיפול סביבתי, אבל הם דווקא מצוינים כחומר גלם ליצירת דלקים ביולוגיים, כלומר ביו-דלק או בלעז: Biofuels.
ביו אתנול :
- הסוכר שבמי הגבינה (בעיקר לקטוז) יכול לעבור תסיסה על ידי שמרים או חיידקים זהו תהליך שמייצר אתנול.
- אתנול יכול לשמש כדלק למנועים, במיוחד כשהוא מעורבב עם בנזין זה מוכר בעולם כ-E10 ו-E85.
- יישומים שכבר פועלים באירלנד ובניו-זילנד שם יצרו מתקנים קטנים להפקת אתנול ממי גבינה כפתרון אקולוגי מקומי לתעשיית החלב.

ביו גז:
- בתהליך של תסיסה אנאירובית (ללא חמצן), חיידקים מפרקים את מי הגבינה מתהליך הפירוק מתקבלים גז מתאן ופחמן דו-חמצני.
- את הביו גז ניתן לשרוף ליצירת חשמל או חימום, או לדחוס אותו ולשמש כתחליף לגז טבעי ברכבים.
- באנגליה למשל, חברה בשם Wensleydale Creamery ייצרה חשמל ממי גבינה שנמכר לרשת החשמל הלאומית!
ביו דיזל מחמאה ישנה או שומן חלב:
- שומנים שנשארים מהחלב (למשל, מהפקת חמאה או שמנת) אפשר להסב לביו דיזל באמצעות תגובה כימית בשם טרנסאסטריפיקציה.
- התוצאה: דלק שמתאים למנועי דיזל. דמיינו את ניקוי מסנן החלקיקים של זה! וואהו.

אלה היתרונות המשמעותיים:
אקולוגי – פתרון לפסולת תעשייתית מזהמת מתעשיית החלב הגדולה.
מתחדש – לא תלוי בדלקי מאובנים שזה מעולה לייצב את מחירי האנרגיה במדינה.
כלכלי – יכול להפוך בזבוז לרווח במקום לשפוך הכל לוואדי הזרימו את זה למיכל הדלק!
מעודד חקלאות מקומית חכמה – תמיד אפשר להיות חכמים יותר בכלכלה המחזורית.
יש גם חסרונות:
- התהליכים לא תמיד כלכליים בקנה מידה גדול.
- עלויות ההפקה יכולות להיות גבוהות אם אין תמיכה ממשלתית.
- חלק מהשיטות דורשות אנרגיה ותשתית מורכבת.

תן לי גורגונזולה 98 אוקטן
כן, אפשר להפיק דלקים ממוצרי חלב — במיוחד ממי גבינה ושומן חלב. זה לא בדיוק אומר שמכוניות "נוסעות על גבינה", אבל בהחלט יש תהליכים שמסבים את הפסולת מייצור הגבינות שלנו לאנרגיה ירוקה. נכון להיום מעט המיזמים שקיימים הם קטנים מאד ומקומיים ובכל זאת – אולי קיים כאן מקור שלא חשבנו עליו לאנרגיה מתחדשת מן הטבע.