תומר הדר
"העתקה היא החנופה הטובה ביותר", כך לפחות טוען פתגם עתיק. אלא שבסין לקחו את הפתגם צעד אחד יותר מדי קדימה, ויצרניות הרכב המערביות – לנד רובר במקרה שלנו – לא ממש הבינו את המחווה.
השבוע פנתה לנד רובר לבית המשפט העליון בבייג'ין בטענה כי יצרנית הרכב ג'יאנגלינג (לנד וינד) העתיקה את הריינג' רובר איווק. העתקה של מכוניות מערביות אינה נדירה בסין: סמארט, החיפושית החדשה ומכוניות אחרות הוצגו בסין בשנים האחרונות בגרסאות מקומיות, ונחותות לעתים על גבול הגיכוח, בניסיון להרוויח כמה לקוחות סינים שלא יכולים להרשות לעצמם את הדבר האמיתי.
מבחינת יצרני הרכב הסיניים, מדובר בצעד לגיטימי ובדיוק כמו בתעשיית השעונים, או הביגוד, ניתן ואף רצוי לזייף את התוצרת המערבית. אך בניגוד לרוב יצרני הרכב, שמתייחסים לעניין ההעתקות ברחמים מהולים בזלזול, בלנד רובר החליטו לפעול – וגם לתבוע. סכום התביעה טרם נחשף – אך אם לנד רובר תזכה- תהיה זו הפעם הראשונה שיצרן מערבי זוכה על אדמת סין בתביעה מהותית נגד יצרן רכב- מה שעלול לפתוח פתח לגל של תביעות.
ה-X7 של לנד ווינד (המופיע בתמונה, לצד איווק "אמיתי" , תשפטו אתם לגבי הדימיון) הוצג בשנת 2014, זמן קצר לאחר שיבוא האיווק לסין החל. לכל מי שטוען שאולי צמד הרכבים אינו דומה, בכמה מאפיינים בסיסיים כמו הגריל הקדמי, הנה עובדה מעניינת: באתרים סיניים כגון עליאקספרס ניתן לרכוש גריל קדמי, כולל הסמל של לנד רובר- שמתאים…ניחשתם נכון…..להתקנה בלנדווינד X7.
הנה עוד כמה מכוניות סיניות מזוייפות