רוני נאק
את המסלול המקורי לטיול הזה, צילמנו בשבוע שאת סופו חתמה השבת השחורה ששינתה את מסלול חיינו לעד. התוכנית הייתה להנות מהתוואי המוקפד והיפיפה של דרך נחל שקמה לכל אורכה מנתיב העשרה ועד למוצא בכביש 40 בשמורת פורה. הדרך – שגם נקראת על שם אריאל שרון – עברה טיפוח בשנים האחרונות ומרביתה מסודרת עם מצע חצץ נוח לתנועה, ישנו שילוט באתרי מורשת ואתרים היסטוריים רבים ולאורכה פינות חמד רבות למנוחה וזלילה. אבל המציאות הכתה בכולנו ימים ספורים אחר כך – והמסלול נגנז.
לצד זאת, אנו עתה בעונה היפה ביותר לטייל בצפון הנגב ולכן בחרנו בכל זאת לפרסם את החלק העיקרי של המסלול – למעט הקטע המערבי ביותר שלו. כך שהמסלול יתחיל בכיוון ההפוך שתיכננו – משמורת פורה ומאפשר יציאה למי שיבחר בכך ליד קיבוץ רוחמה או להמשיך מערבה דרך יער דורות לקטע נהיגת שטח ארוך יחסית עד ליציאה סמוך לברור חיל על כביש 232 – צפונית לשדרות. כך או אחרת מומלץ בכל מקרה להתעדכן בהתפתחויות הביטחוניות באיזור.
אופי המסלול הוא קל מאד לנסיעה – אין בו אתגרים מיוחדים וברובו על מצע נוח ומסודר. יחד עם זאת, אחרי גשמים יכולות להווצר שלוליות ובוץ בנקודות נמוכות – לכן המלצתנו היא לחכות כשבוע עד עשרה ימים לאחר הגשם האחרוןן שירד באיזור לפני ששוקלים לנסות לעבור בו עם רכב פנאי רך (ג'יפאים אמיצים – אתם תהנו בכל מקרה גם בבוץ).
כמה פרטים:
- אורך המסלול כ-25 ק"מ
- אופי השביל: קל למעט בימי גשם ובוץ
- איפה טוענים: טעינה מהירה יש בקרית גת ובפז השקמה (רק לכיוון צפון), ובנתיבות
- איפה אנחנו טענו? בטל שחר – הטווח של ה-XR86 אפשר נסיעה בראש שקט בכל היום.
לנקודת ההתחלה נגיע בנסיעה דרומה על כביש 40. כ-2.5 קילומטרים דרומית מהנקודה שבה כביש 6 וכביש 40 מתמזגים תגיעו למסלול האטה ופניה ימינה למגרש חניה לשמורת פורה. במקום פוד טראק נחמד מאד בשם השמורה 215 (לפי עמוד הפייסבוק למעט ימי שישי ורביעי נפתח ב-0830 באמצע השבוע ו-0930 בשבת). אנחנו נהנינו משקשוקה נהדרת בבגאט קריספי וטרי – מומלץ.
בכניסה לשביל נמצא את שלט נדרך נחל שקמה ואנו מתחיל בנסיעה עם סימון השבילים בצבע כחול שילווה אותנו לכל אורך הדרך. תא השטח של שמורת פורה מכיל סכר קטן, שבילי הליכה רבים וגם פינות חורש לשבת בהן – לנוח מהשקשוקה. בעונה הזו כבר תוכלו לפגוש כלניות רבות בשמורה – רק חכו ליום שימשי כדי שייפתחו במלא הדרן.
ממשיכים על השביל הכחול שביא אותנו לשרידים של גשר רכבת תורכי. הגשר נבנה ככלי אסטרטגי בתקופת מלחמת העולם הראשונה אולם הבריטים השיגו את הבנאים של האימפריה התורכית המושחתת שלא השלימו את בניית המסילה ואף השתמשו בה לצרכיהם בהמשך. לפי המקור – הגשר שרד בשלמותו עד לשנות ה-70' אז שטפון הקריס אותו.
ממשיכים בשביל וחולפים על פני באר שקמה (אחת המקומות הנמוכים והמועדים לבוץ…) ואחריה עולים מהערוץ לנסיעה יפיפיה לאורך רכס עד תל נגילה. לתל היסטוריה עתיקה – כלכוליתית וגם היסטוריה מודרנית מתקופת מלחמת העצמאות. כיום יש עליו עץ בודד וממנו תצפית 360 מעלות מושלמת.
ממשיכים מערבה ואחרי כקילומטר נזהה ששביל ישראל חותך ימינה לתוך הערוץ של נחל סד. הנחל הזה נותן הצצה מעניינת לתת הקרקע שמתחת לחמוקי הגבעות העגלגלות. אפשר להיפרד לרגע מהסקייוול – ולצאת להליכה קצרה בנחל ולפגוש מקרוב את הסלעים הלבנים והמצוקון שמוסיף אקשן לחקירה. בעומק הערוץ תמצאו ספרייה של שביל ישראל – לא בטוח מה מצב הספרים. ספרו לנו.
חוזרים לרכב וממשיכים מערבה לקטע נהיגה ארוך. אחרי קילומטר נגיע לצומת T מתחת לקו מתח גבוה, נפנה בה שמאלה עם הסימון הכחול ואחרי עוד קילומטר וחצי במגמת עליה מתונה נגיע לתצפית על שמורת בתרונות רוחמה.
ממשיכים מערבה ושוב מגיעים לצומת T. פניה שמאלה – עם השביל האדום מוציאה מן השטח לכביש לאחר נהיגה של כ-2.5 ק"מ – דעו שזו לא נהיגה מבוזבזת ועוברת בקטעים היפים-יותר של הבתרונות ובחורשת השקמים הנאה שבכניסה לשמורה.
אנו המשכנו עם הסימון הכחול (ימינה) הממשיך במגמה מערבית ועובר בין נוף הגבעות העגלגלות כשהוא מלכך את שפתה של שמורת נחל חצב. גם לאורכה של הדרך הזו יש פינות נפלאות לפרוש מחצלת ולהינות מקפה חזק ושמיים גדולים.
חדי עין בטח יבחינו, פה ושם בשבילים צרים החותכים את דרך הנוף – זה סינגל סובב ברור חיל לאופניים.
נצמדים לסימון הכחול שמעלה אותנו לחרבת מרשן. התל מעולם לא נחקר ונמצאו על פני השטח חרסים מסוף התקופה הרומית. גם כאן יש חניה מסודרת, שבילי הליכה מסומנים וספסלי עץ להתחרדנות יסודית בשמש החורפית.
יורדים מהתל בשיפוע מתון וארוך הפוגש בשלב מסוים את ערוץ נחל שקמה ורץ במקביל ומעליו עד ליציאה לכביש 232.
פניה ימינה (צפונה) לברור חיל או שמאלה (בזהירות רבה!) לשדרות.