נכון, השפלה עשירה באתרים רבים ומרתקים, מרביתם היסטוריים וארכיאולוגיים – בחלקם עם רצף התיישבות עד לתקופה הברונזה – קצת יותר משלושת אלפים שנים לפני הספירה. באופן מפתיע, האתרים המשמעותיים יותר שלאורך ציר הטיול, כמו תל צפית, חירבת מדרס ואפילו תל מקנה הגדול שברובו לא נחפר וחלק מהממצאים שכן התגלו בו – מתקופת הברונזה – נעלמו. יש עוד הרבה מה לחפור ולחשוף בתלים הגדולים האלו אשר מהווים את ערש התרבות וההתיישבות היהודית – והזרה – בארצנו.
מסלול הטיול ייקח אותנו מזרחה ממחלף שורק של כביש 6 עד לסיום במחילות הזחילה של חורבת מדרס העצומה. המסלול בן כ-30 קילומטרים קל למעבר לכל רכבי הפנאי וגם אנחנו צלחנו אותו ללא דרמה על היונדאי iX35 אשר שימש אותנו בהרפתקה הזו. בעת הזו – טרם הגשמים – לא נתקלנו בבוץ או במעברי מים עמוקים – המצב עשוי להשתנות אחרי פרק גשם משמעותי והיינו ממליצים לבחון היטב את תנאי הדרך שכן האיזור הנמוך יותר – היכן שגבעות השפלה פוגשות את מישור החוף – אתם עלולים לפגוש בוץ לא סימפטי.
כל הרפתקה טובה חייבת להיות מתודלקת במזון ראוי. את המתכון לשקשוקת השטח-על-גחלים שלנו תמצאו בהמשך העמוד.
לנקודת ההתחלה נגיע דרך כביש 6. יש לרדת ממנו במחלף שורק ולפנות לכביש 3 לכיוון חולדה וצומת נחשון. כחצי קילומטר מהמחלף תגיעו לפינה בגדר של בסיס צבאי ושביל רחב המסומן בסמ"ש אדום. זו נקודת ההתחלה והשביל אשר יביא אותנו לתל מקנה – היא העיר עקרון הקדומה – ולרגלי גבעות השפלה. בדרך נחצה את נחל תמנה האיתן ומיד אחרי מעבר המים – כשגשר הכביש מימין – תגלו גן עצים ופינה נעימה מאד לנוח מהדרך לכאן.
התחנה הבאה היא תל מקנה. שרידי עיר פלשתית עצומה אשר מוזכרת בתנ"ך בשם עקרון. שורשיה בתקופת הברונזה, עברה כמה גלגולים עד שהוחרבה סופית בידי הבבלים כ-600 שנים לפני הספירה. למרות שהתל אינו מיושב מזה יותר מאלפיים וחמש מאות שנים, נמצאו בו פריטים רבים וחלקם אף נעלמו. מהתל נמשיך על סימון השבילים האדום. מלווים בעמודי קו מתח גבוה ונוסעים על תפר בין שדות למטעי תאנים, זיתים ועצי פרי אחרים. לאחר מפגש עם מאגר מים גדול הסימון פונה בחדות מזרחה ועובר דרך שטח מרעה קטן – יש להקפיד לסגור את השערים אחי המעבר. ואנו ממשיכים עם סימון השבילים אשר לוקח אותנו בין אורנים לחרובים, לאלונים ואלות ומטעי פרי עד למפגש עם כביש מספר 383. נפנה בו ימינה – לא לפני שביקרנו באנדרטת חיל הקשר – ומיד שמאלה ליער חרובית.
ביער חרובית תגלו היצע רחב מאד של פעילויות. אם זה סינגל אופניים מדהים ומאתגר מאד, שבילי 4X4 רבים ובעיקר המון עצי חרוב נפלאים לצד אלונים ואורנים. אנחנו ניצלנו את החניון המוקפד ובעל הנגישות לנכים, פארק הלוחם, כדי להכין "ברנץ' שטח" אותנטי.
אחרי המזון לגוף המשכנו בדרך כשאנו עוקבים אחרי דרך 4X4 המסומנת בכחול. מוצא השביל מהיציאה הדרומית של פארק הלוחם והוא אינו מסומן בסמ"ש אלא בחיצים כחולים על עמודי עץ נמוכים של קק"ל. השביל מוביל אותנו דרך שכיות החמדה של יער חרובית, מצפור יהונתן, ועל התפר שבין השדות לנטיעות היער היפה. נסע בין עצי חרוב רבים וכן תערובת של אורנים, ברושים ואלונים בחלקות מתחלפות. נסובב את יער חרובית ממזרח ומדרום עד שנגיע למפגש שבילים גדול ולשביל רחב מסומן אדום המוביל לתל צפית העצום.
התל זוהה כעיר "גת" המקראית ממנה הגיע גוליית להלחם בדוד וזה מצידו מצא בה מקלט כשנמלט משאול המלך. בתקופה הצלבנית היה התל מבוצר ונודע כמבצר הלבן והיה חלק מרשרשת הביצורים מול העיר אשקלון שלא נכבשה. המבצר נהרס סופית על ידי סלאח-א-דין אשר כבשו מידי הצלבנים והחריבו.
נסובב את התל ממערב ומדרום ונפנה מזרחה על שביל מסומן בשחור לישוב לוזית ולביקור במערות לוזית. מדובר במערות פעמון גדולות אשר נחצבו בידי אדם. לאחר מעבר שכבת הקרקע העליונה והקשה, הגיעו החוצבים לסלע הרך אותו החלו לחצבו במעגלים הולכים וגדלים ומעמיקים. החללים הגדולים נוצלו בהמשך לגידול יונים (קולומבריום), מחסני מזון, מסתור, מגורים ואגירת מים.
נסע קטע קצר על הכביש עד "שער לוזית" של פארק בריטניה. נתמיד על השביל המסומן בכחול אשר מטפס בתחילה במתינות ובהמשך בתלילות על מצפה משואה. נפנה שמאלה במורד הכביש עד למפגש עם כביש 18 אותו נחצה בזהירות ל"שער משואה" של פארק עדולם אשר יביאנו לחרבת מדרס.
הצג את luzit במפה גדולה יותר
המלצתנו היא להגיע למחילות הזחילה – ולא לוותר על אף אחת מהן בעיקר אם יש להם ילדים שייהנו מאד – וגם להעפיל לראש התל כדי לפגוש שם את הפירמידה היחידה בישראל. השרידים הקדומים ביותר אשר התגלו בחורבה תועדו לתקופה הברזל – כ-1000 שנים לפני הספירה. מדרס היה בעיקרו יישוב חקלאי אשר הגיע לשיאו בתקופה הרומית אך דעך בהמשך בתקופה הערבית עד שננטש. במקום התגלו קברים מתקופות רבות, שרידי כנסה ביזנטית ומפורסמת מכולם היא הפירמידה שהיא מצבת קבורה בגובה של כמעט 4.0 מטרים ובסיס באורך של כ-10 מטרים.
היינו נשארים לישון ב:
"אצל הנרייטה" במושב עגור. צימר מוקפד עם זווית שוודית מעניינת. המחירים בין 500 ל-850 שקלים ללילה ללא ארוחת בוקר. רוצים לדעת עוד? התקשרו להנרייטה: 054-7255367