דניאל זך ורוני נאק צילומים: תומר פדר צולם במצפה מודיעין
הגישה לאוכל בשטח היא לרוב קוטבית למדי: להשקיע את המינימום ולהסתפק בכריך משולש מחנות נוחות של תחנת דלק, או "ללכת עד הסוף" ולהפיק משתה הראוי לסצנת סיום של משחקי הכס. אוכלים כדי שתהיה אנרגיה לטייל או שמטיילים כדי לאכול. אבל בחיים יש גם גוונים של אפור, הרבה יותר מ-50 , וארוחה קלה בשטח, שראשיתה הכנות ראשוניות בבית, וסופה בחניון תחת עץ השיטה/אורן/אלון, יכולה להעצים את החוויה ואף לחבר אותנו טוב יותר עם השטח שבו אנו מטיילים.
בסדרת הכתבות החדשה הזו ננדוד, השף דניאל זך ואנוכי, על גבי סיפונה של דא'ציה דאסטר למקומות רבים בישראל. ננווט אליהם בנחשולי ההרים, בין גדודיות החול בתוך סלט של סלעים ומרק של ביצות, כדי "לבשל" את המקום, את האווירה, את הריחות והטעמים המיוחדים שיש אצלנו. כל זה יחד עם הכישרון המופלא של דניאל להפיק אוכל נהדר מלא דמיון ומאד-מאד טעים.
ולפני שאתם מתחילים לבשל הנה כמה טיפים כללים:
– בצעו כמה שיותר הכנות בבית – גייסו את הילדים והאכלנים לתפקידי סו-שף.
– הביאו אתכם לשטח מספיק שקיות אשפה וקחו עמכם הכל אחרי-מעשה.
– חצילים צריך לקלף רק עם כפות עץ פן ישחירו!
– הצטיידו בהרבה יותר מים ממה שאתם חושבים שצריך.
– KEEP IT SIMPLE.
– מדריך כיס לצמחי תבלין ומאכל תמיד שימושי (כולל האזהרות שמגיעות עם ליקוט מזון מהטבע).
– השאירו את השטח נקי ומסודר יותר ממה שמצאתם אותו.
הנה המתכונים לארוחת שטח קלה להכנה, שלא תשאיר אף אחד רעב. שילוב קלאסי של סלט ירקות חריף ואחריו קבב רומני קלאסי, בשרני ועתיר שום. לידו רוטב שום יוצא דופן ומאד טעים. וגם, סלט חצילים ופלפלים בשום שנכין על הגריל וכדי שאף טיפה של רוטב נהדר לא תתבזבז נספוג את הכל בלחם תירס שנאפה בכלי חרס – ערב היציאה לטיול. מי מכם שחושש/ת להיכנס לתחום האפייה – אל חשש! זה הרבה יותר קל להכנה ממה שאתם חושבים.
קבב רומני קלאסי
המרכיבים ל-5 סועדים
1 ק"ג בשר בקר שמן טחון (תערובת של פלדה ושפונדרה לדוגמה)
7-8 שיני שום כתושות
1/2 כפית פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית מלח
2 כפיות אבקת סודה לשתייה מומסות בחצי כוס מים פושרים
1 כפית טימין או אורגנו או פטרוזליה
לרוטב שום:
20 שיני שום טרי כתוש
1\2 שמן זית
1/2 כפית מלח
1 פלפל חריף קלוי קלוף וקצוץ
3 כפות עשבי תיבול קצוצים ( נענע, פטרוזליה, כוסברה, בצל ירוק )
1 כפית שטוחה צ'לי אדום גרוס
1/2 כוס מי סודה (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את הבשר הטחון עם שאר המרכיבים למעט תמיסת הסודה לשתייה. טועמים ומתקנים תיבול.
- יוצקים בהדרגה את תמיסת הסודה תוך כדי ערבוב. מכסים את הכלי ומעבירים את הבשר למקרר למשך לילה שלם.
- לאחר שהתערובת נחה במשך הלילה לשים אותה היטב ויוצרים קבבים.
- צולים את הקבב על גריל בחום הנמוך ביותר, תוך סיבוב מתמיד, עד שהוא צלוי היטב מכל צידיו.
- רוטב שום: מערבבים את כל המרכיבים יחד. טועמים ומתקנים תיבול.
סלט חצילים ופלפלים בשום
מרכיבים ל 4-6 סועדים
3 פלפלים אדומים
2 חצילים בינוניים קלים
2 פלפלים ירוקים חריפים (אם רוצים)
1 בצל, קצוץ דק
1/2 כוס נענע קצוצה דק
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
2 שיני שום, כתושות
1 כפית שטוחה סוכר
4 כפות חומץ בן יין לבן
1/4 כוס שמן זית משובח
1/4 כפית מלח
פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
1. קולים את הפלפלים והחצילים על להבה פתוחה או בגריל
2. מערבבים בקערה את כל שאר מרכיבי הסלט ומשהים כ-10 דקות.
3.קולפים את הפלפלים וקוצצים אותם גס. מוסיפים לקערה. מוציאים את בשר החציל בזהירות מהקליפה החרוכה, קוצצים גס בסכין ומוסיפים לקערה (אפשר לשמור את הסלט המוכן במקרר יומיים).
לחם תירס אפוי בקדירת חרס "גלעד"
חומרים לכיכר של 600 גר
הקדמה: הבצק רטוב למדי ולכן דורש כלי קיבול ואפיה. לעמוד של טל גלבוע ארדון יצרנית כלי החרס
2 כוסות קמח מלא (שטיבל 3)
2 כוסות קמח תירס דק
1 כוס מים קרים
2\1 כוס מים פושרים
2 כפות סוכר
30 גר שמרים טריים או 20 גר שמרים יבשים
2\1 כוס שמן זית \ קנולה או חמאה מומסת
1 ביצה
1 כפית מלח שטוחה
אופן הכנה:
- לערבב מים פושרים עם שמרים וסוכר בקערת מיקסר או בקערה רגילה ולהשהות כ 10 דקות.
- להוסיף את יתרת המרכיבים ולערבב כ 12 דקות במיקסר, הבלילה מעט רטובה, להתפיח כ 60 דקות.
- לערבב את הבלילה שוב ולהשהות 15 דק נוספות
- לחמם את קדירת החרס והמכסה בתנור חם מאוד כ 15 דקות
- להוציא את הקדירה מהתנור למשטח מבודד חום (לא לשיש שלא יתפוצץ)
לפזר מעט קמח תירס בתחתית ולצקת את הבלילה לקדירה.
- לכסות ולהחזיר לתנור ב 180 מעלות כ 30 דק
- אחרי 30 דקות להסיר את המכסה ולהמשך אפיה כ 30 דק נוספות עד הזהבה
- לצנן בקדירה לא מכוסה עד שניתן להוציא את הלחם בקלות.
הבעיה שהצילומים נראים ערוכים ולא אמיתיים. אפילו קקש החיתוך נקי …
יפה לעין שהכל מצוחצח ונקי, מכלי האוכל עד הרכב שכאילו לא נסע בכלל על גרך עפר קצרה לחניון והוא חסין אבק. רק שלא אמיתי ואחרי הכנה – ואנו רוצים כתבה אמיתית מהשטח, לא עלון פרסומי רווי נופת צופים של לק לק פרסומי