רוני נאק
אי אפשר שלא להרגיש את המהפך העובר בשנים האחרונות על תעשיית הרכב. מהפך המונע בזכות התקדמות טכנולוגית, במיוחד בתחומי התוכנה והקישוריות הדיגיטלית. הופעת ה-Software Defined Vehicle (SDV) או "רכב מבוסס תוכנה" בתרגום חופשי, מסמן קו פרשת מים בו נעשה מעבר מהתפיסה הקודמת של תעשיית רכב מבוססת חומרה ("ברזלים" לצורך העניין) לגישה דינמית יותר, מונעת תוכנה המאפשרת לראשונה לשנות את הרכב גם אחרי ייצורו. מה עומד בלב הרעיון של תוכנה המגדירה מכונית? איך זה עשוי להשפיע על תעשיית הרכב? האם יש כאן שינוי פארדיגמה ויצירה של מציאות חדשה?
מה זה בכלל?
רכב מבוסס תוכנה (SDV) הוא רכב שרוב הפונקציות והתכונות שלו נשלטות ומנוהלות על ידי תוכנה ולא חומרה. עד לאחרונה פונקציות רבות ברכב כמו בקרת מנוע, בלימה ומידע-בידור נוהלו על ידי רכיבי חומרה שונים. ברכב מבוסס תוכנה – SDV – מחשב מרכזי חזק מנהל את הפונקציות הללו ורבות אחרות, באמצעות תוכנה. לגישה הזו יש יתרונות רבים כמו למשל גמישות תפקודית רבה יותר, יכולת התאמה אישית לנהג ושיפור מתמיד באמצעות איתור תקלות ועדכוני תוכנה שלרוב יגיעו דרך החיבור הרציף של הרכב לאינטרנט.

מה הופך מכונית רגילה למבוססת תוכנה?
התשובה לזה זהה לשאלה "מה הופך צב לצב?" – כמה דברים:
1. ארכיטקטורת מחשוב מרוכזת: SDV ישתמשו במחשב חזק וריכוזי השולט בפונקציות שונות של המכונית. ארכיטקטורה זו מאפשרת אינטגרציה ותיאום חלקים בין מערכות שונות בתוך הרכב.
2. עדכונים מהאוויר (OTA): זהו אחד היתרונות המשמעותיים ביותר: יכולת לקבל עדכוני OTA. יכולת זו מאפשרת ליצרנים לספק עדכוני תוכנה, תיקוני אבטחה ותכונות חדשות לרכבים ללא צורך להגיע למרכז שרות או להתחבר פיזית לשרתי היצרן. זה דומה לאופן שבו סמארטפונים מתעדכנים מדי פעם.
3. קישוריות משופרת: רכב מבוסס תוכנה יהיה בעל יכולות קישוריות מתקדמות. כאלה המאפשרות למשל לתקשר עם כלי רכב אחרים, עם תשתיות ועם שירותי ענן. קישוריות זו מאפשרת העברת נתוני רבים בזמן אמת, שיפור הבטיחות, הניווט וחווית הנהיגה הכוללת. יש עם זה גם לא מעט אתגרי פרטיות שלא לכל הנהגים נוח עמם.
4. התאמה אישית: היכולת של להוסיף או לשנות פיצ'רים באמצעות עדכוני תוכנה או הורדת אפליקציות, מאפשר התאמה אישית משמעותית יותר מתמיד של חווית הנהיגה.
לחצים על תעשיית הרכב
1. חדשנות ופיתוח: המעבר למכוניות מבוססות תוכנה מעודד חדשנות ומאיץ ומקצר את מחזורי הפיתוח. היצרנים יכולים ליישם במהירות תכונות חדשות ושיפורים באמצעות עדכוני תוכנה, להפחית את הזמן והעלות הקשורים לתכנון והגעה לשוק ביחס לדגמי העבר.
2. בטיחות ואבטחה משופרים: שיפור רציף של תכונות הבטיחות והסייבר באמצעות עדכוני תוכנה. מערכות סיוע מתקדמות לנהג (ADAS) וטכנולוגיות בטיחות אקטיבית (אולי בהמשך גם נהיגה אוטונומית) ניתנות לשיפור ולשיפור בעדכון פשוט מהאוויר.
3. יצירה של הזדמנויות עסקיות חדשות: השימוש הנרחב בתוכנה פותח הזדמנויות עסקיות חדשות עבור יצרניות רכב וחברות טכנולוגיה רבות. מודלים מבוססי מנויים, חנויות אפליקציות לרכב ושירותים אחרים בתשלום נוסף על מחיר הרכב.
4. קיימות ויעילות: גם אם במקרים רבים השמירה על הסביבה הוא רק עלה תאנה – ישנו מרכבי של קיימות על ידי היכולת לבצע אופטימיזציה של ביצועי הרכב ויעילות צריכת האנרגיה בעזרת התוכנה. למשל: ניתוח נתונים בזמן אמת ותחזוקה מונעת יכולים להפחית פליטות של רכב היברידי או בנזין ולשפר את תוחלת החיים של הסוללה ברכב חשמלי.
יש לא מעט אתגרים
1. אבטחת סייבר: ההסתמכות המוגברת על תוכנה וקישוריות מעוררת אצל רבים חששות לגבי אבטחת סייבר. הגנה על כלי רכב מפני מתקפות סייבר והבטחת פרטיות הנתונים הם אתגרים קריטיים שיש לטפל בהם. יש כיום לא מעט עדויות לשחקנים "רעים" אפילו ברמת המדינה המנצלים היטב את יכולות האיסוף (מיקום, וידאו, שמע ועוד) והשידור של הרכבים האלה.
2. סטנדרטיזציה ותפעול הדדי: תעשיית הרכב וחברות רבות בתחום עוד לא קבעו תקנים ופרוטוקולים כדי להבטיח פעולה הדדית בין מערכות שונות מיצרנים שונים. סטנדרטיזציה זו חיונית לתקשורת ואינטגרציה חלקה.
3. בעיות רגולטוריות ומשפטיות: הנוף הרגולטורי מכוניות מבוססות תוכנה עדיין מתפתח (במדינות שבהן הרגולטור לא ישן על חוטמו או עסוק בדברים אחרים). ממשלות וגופים רגולטוריים צריכים לפתח מסגרות המתייחסות לבטיחות, פרטיות, בטחון המדינה ושיקולים משפטיים רבים אחרים. למשל שאלה צרכנית: עדכון תוכנה המבטל פיצ'ר שהיה במפרט הרכב המקורי שעליו הלקוח שילם בעת הרכישה. האם הוא זכאי לפיצוי?
4. חינוך שוק: על המשווקים לתקשר את היתרונות של מכונית מבוססת תוכנה אם הם רוצים להנות מאמון הצרכנים. חינוך הצרכנים לגבי היתרונות והתייחסות לדאגות ולחששות יהיו המפתח להצלחה.

שינוי מתבקש
מכוניות מבוססות תוכנה מייצגות נקודמת מפנה חשובה ראשונה מזה עשרות שנים בתעשיית הרכב. אלה מגיעות יחד עם מעבר להנעה חשמלית ויחד, הטובות שבהן, מציעות גמישות חסרת תקדים, התאמה אישית ושיפור מתמיד. אמנם, יש אתגרים רבים שעדיין יש להתגבר עליהם, מנגד היתרונות הפוטנציאליים של התוכנה כגורם המרכזי במכונית (במונחים של: חדשנות, בטיחות, יעילות והזדמנויות עסקיות חדשות) הם משמעותיים. ככל שהתעשייה ממשיכה להתפתח, מכוניות מבוססות תוכנה עומדות למלא תפקיד מרכזי בעיצוב עתיד הניידות.