• מחיר: 665 אלף שקל
• כמה מושבים: 8
רוני נאק
הדיפנדר של היום זה לא הדיפנדר של פעם. לטוב ולרע. מה שהיה בעבר רכב שדה קשוח וספרטני הפך ברבות הימים לרכב-שטח-פאר יוקרתי ויקר, עתיר טכנולוגיה ועור רך. מאד רחוק ממגפי הגומי של חוות סחופת רוח בצפון סקוטלנד והרבה יותר מגפוני מותג בצפון העיר.

• מבחן דרכים לנד רובר דיפנדר 110 (D240)
• חסוך אלפים בקניית רכב חדש. מסירה מהירה ללא מקדמה
מאז שהדיפנדר 110 שזף את עמודי האתר הוא עבר שינוי אחד חשוב. מנוע ה-4 ציל' ירד מההיצע כמעט מיד כשאת מקומו יורש מנוע 6 ציל' טורי ממשפחת "אינג'ניום" החדשה של היצרנית. התפוקה עומדת על 250 כ"ס וכ-60 קג"מ (יש גם גרסת 300 כ"ס ו-65 קג"מ אולם זו תיובא רק בהזמנה מיוחדת). המשך שרשרת ההנעה ללא שינוי וכולל תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית עם 8 הילוכים, הנעה כפולה קבועה וגם LOW עם יחס העברה קצר במיוחד של 3.32:1. יכולת ייחודית של ה-4X4 הזה הוא מעבר מ-LOW ל-HIGH תוך כדי תנועה – ליתר דיוק "גלגול" – דבר שנהגי שטח מיומנים ידעו להעריך.
מה שעושה את ה-130, שלא כבעבר הוא אורך המרכב. בדיפנדר המודרני בסיס הגלגלים הוא 302 ס"מ וזה זהה ב-110 ול-130. אובייקטיבית מדובר בבסיס גלגלים ארוך למדי, גדול יותר מהרבה SUV 7 מושבים גדולים אחרים. האורך הכללי ב-130 צמח בכ-30 ס"מ משמעותיים ומוקדש רובו ככולו לשורת המושבים השלישית המאכלסת שלושה נוסעים. מה שהופך את ה-130 ל-SUV עם 8 מושבים.
בעוד שדיפנדר 110 עם מנוע ה-250 שוקל כ-2,385 ק"ג, ה-130 עם אותו המנוע מאזן את המאזניים על 2,625 ק"ג (מינוס 100 ק"ג בגרסה שאינה היברידית קלה MHEV). כך על פי טבלאות הנתונים של היצרן.

רמת SE
שהתייצבה לבחינה, כוללת לא מעט אבזור: ריפודי עור על כל המושבים, מתלי אוויר, גג שמש כפול כולל גג פרטי לשורה השלישית, חישוקי 19 אינץ' עם צמיגים בשרניים בחתך 65, פתחי מיזוג לשורה השלישית, תאורת אוירה רב גונית, קוקפיט דיגיטלי מלא, ממשק מולטימדיה עדכני עם מסך 10 אינץ'. לא נפקד מקומן של מערכות סיוע רבות לנהיגת שטח כולל טריין רספונס עם 7 מצבים ועוד.
חבילת הבטיחות כוללת 6 כריות אוויר, בלימת חירום אוטונומית, תיקון סטיה מנתיב, ניטור שטח מת, בקרת שיוט אדפטיבית וגם מערך מצלמות 360 מעלות. רמת אבזור בטיחותי 7 של משרד התחבורה.

נסיעה
חווית הנסיעה על הכביש נעימה מאד. לדיפנדר יש את אותה תנוחת ישיבה גבוהה שאופיינית ללנד רובר ויוצרת שדה ראיה נפלא לפנים ויותר מזה תחושה נהדרת של שליטה במרחב. המושבים סופר-נוחים, גלגל ההגה הגדול ממוקם בדיוק ויותר מזה, תפעול המערכות אינטואיטיבי למדי אחרי פרק היכרות קצר.
לנד רובר חסכה במתגים כשיצרה קונסולה מרכזית בה המיתוג משנה את התפקיד בין בקרת אקלים לטריין רספונס. המסכים השונים של מערכת ה-PIVI PRO עוברים במהירות ולמעט המון דיסקליימרים שקופצים הרבה-יותר-מדי יש לי רק שבחים לחווית המשתמש שבה.

כ-SUV רב-מושבי הדיפנדר 130 תמצאו שורה שניה מרווחת מאד עם פתחי מיזוג בתקרה, מושבים מרופדי עור איכותיים וראות מצוינת החוצה. אותה ראות החוצה נשמרת גם בשורה השלישית אליה הגישה דורשת מעט אקרובטיקה ותהיה צפופה בנסיעה ארוכה לנוסע בוגר. ילדים ובני עשרה יהנו שם מאוטונומיה נפלאה כולל גג שמש, תאורה פרטית ומזגן.
נסיעת כביש ארוכה, עם מושבים מאוכלסים כמעט במלואם, גילתה שהדיפנדר 130 לא מתרגש מתוספת המשקל והמנוע החזק מושך את הרכב הגדול בעוצמה וזריזות מרשימים. רמת הרעש בקבינה נמוכה מאד (בין אם אלו רעשי רוח, רעשי כביש או רעש ממערכת ההנעה). ספיגת מהמורות ובורות בהחלט שמרשימה לא מעט בזכות מתלי אוויר בעלי נפח גדול והצמיגים השמנמנים שעל רכב ההדגמה. זו ללא ספק אחת המכוניות הנעימות ביותר שעימן אפשר לכסות מאות קילומטרים בנוחות רבה ומבלי להתעייף.

בתוך העיר לממד האורך יש משמעות רבה. בעיקר כדי למצא חניה. 535 ס"מ זה די ארוך וכדאי לזכור גם את הגלגל הרזרבי התלוי על הדלת. הגובה והרוחב די רגילים. בנוסף, מי שיושב בשורה שלישית עשוי למצא עצמו מרחף באוויר כשעוברים במהירות על פסי האטה. "זה מה שקורה כשלא חגורים!" אמר נהג זועף לטינאייג'רית המרדנית. חוצמזה מצלמות ה-360 וחיישני החניה עושים עבודה טובה.

שטח
דיפנדר זה שטח. ומבלי להעיק בתיאורים מייגעים אסגור את הפינה עם הצהרה: "זה ה-SUV 8 מושבים הסטנדרטי הכי טוב בשטח בפער גדול". אפילו שאין לו חבילת שטח, או צמיגים מוקשחים או אקסטרה נעילת דיפ' (הכל אופציות בתשלום נוסף) היכולת הסטנדרטית של גרסת SE נהדרת. מרווח הגחון עולה עד ל-29 ס"מ, זוויות הגישה (בעיקר מאחור) פחות מפריעות בשיא הגובה והטריין ריספונס עושה עבודה נהדרת כשהגלגלים מתרוממים לאוויר. רק הקפידו להיות על מצב השטח הנכון. לא הייתי פוסל מסע לנחלים הגדולים או טיפוס באחד משבילי הבזלת לגולן – בהחלט בתחום היכולת של הדיפנדר 130 – זה קסמו.

מה פחות?
חבילת האבזור ברמת SE דלה יחסית, בוודאי ל-SUV הנושק ל-700 אלף שקלים. זה נובע בעיקר מאילוצים חיצוניים לשוק הישראלי אבל המחיר בסופו של דבר מתגלגל ללקוח בהרצליה.
ציפיתי לצריכת דלק (סולר) מעט טובה יותר מהממוצע של 10 ק"מ/ל' שהתקבל במבחן. כנראה שזה הקנס של תוספת המסה המגיעה עם המרכב הארוך וכל הריהוט שבתוכו.
בנוסף, וזה לא אופייני ללנד רובר המקפידה תמיד על הפרטים הקטנים, כאשר שורת המושבים השלישית מקופלת, נשארת מדרגה מעצבנת בתא המטען. לא אידאלי לניצול החלל העצום שיש שם מאחור.

סיכום
לנד רובר דיפנדר חי כיום על מישור קיומי אחר. הרבה יותר פרימיום, מפנק, טכנולוגי ומאובזר כמיטב מותגי העילית בעולם הרכב. ה-130 SE מביא את מנעד היכולת הנרחב של הדיפנדר ומנגיש אותו למשפחה הגדולה באופן נהדר שמאד מדבר אליי. כי השילוב של נוחות על הכביש ויכולת (הרבה מעל למקובל בסגמנט) בשטח זה ערך מוסף שבהחלט שווה את הפרמיה.
מבחן דרכים לנד רובר דיפנדר 130. צילום: רוני נאק
מי היבואנית?
חברת המזרח לשיווק מכוניות היא בין יבואניות הרכב הוותיקות, המוכרות והאמינות בישראל. החברה מייבאת את מותגי היוקרה יגואר ולנד רובר, שנהנים בשנים האחרונות מביקוש גבוה בשוק המקומי ורצון גובר של חובבי שטח רבים להצטרף למועדון האקסלוסיבי. האהבה לשטח ולרכב השטח הטוב בעולם יצרה קהילה, אותה דואגת חברת המזרח לטפח כחלק ממועדון הלקוחות שלה שהוקם ב-1999 מתוך הבנה עמוקה ואסטרטגית שרואה חשיבות רבה בניהול קשר אורך ומתמשך עם קהל הלקוחות, ובדגש על יצירת פלטפורמה לטיולים, מסעות וחוויות שונות ומגוונות עבור קהל לקוחות מגוון, במטרה לאפשר ללקוחות לפרוץ גבולות עם רכבם. מועדון הלקוחות פועל במשך כל ימות השנה ומציע ללקוחות מגוון של אירועים וחוויות כגון: פעילויות תרבות פרטיות של תוכן ואקטואליה לצד הדרכות נהיגה, טיולי שטח, טיולי כביש-שטח ומסעות ייחודיים בארץ ובעולם.