רוני נאק
סין רואה ביצוא הרכב כלי אסטרטגי מרכזי הנחוץ כדי לייצב את סחר החוץ של המדינה. היא מיישמת זאת על ידי הקלת משוכות היצוא של יצרנים סיניים ולהקל על הבאתם התוצרת שלהם לחו"ל. משרד המסחר הסיני אמר היום בהצהרתו כי "הפיתוח הבריא" בסחר ושיתוף הפעולה עם יצרניות של מכוניות היברידיות פלאג-אין ומכוניות חשמליות יסייעו גם למודרניזציה של תעשיית הרכב. סה"כ תשע רשויות, בהן משרד האוצר ומשרד החוץ, המליצו אף הן להקים מרכזי מחקר ופיתוח בחו"ל ולשתף פעולה עם חברות מחוץ לסין (ויש כאן סאבטסקט שמי שמכיר את ההתנהלות העסקית הסינית – יבין היטב).
המלצות המשרדים לפעולה מגיעות בתקופה שבה חקירת האנטי-סבסוד נגד יצרניות רכב חשמליות סיניות נמשכת באיחוד האירופי ובמקביל ארה"ב מקשה משמעותית על הגישה לשוק ליצרני רכב סיניים. זאת, באמצעות הטלת מכסים גבוהים. משרד המסחר הסיני קרא ליצרניות הרכב הסיניות המנוסות לעזור באופן אקטיבי ליצרניות אחרות המתקשות להגיב לצעדים המגבילים בסחר חוץ. יתר על כן, יש לבנות תדמית חיובית של מותגים סיניים.
הרשויות הסיניות קראו גם לייעל את נוהל ייצוא הסוללות למכוניות חשמליות ולקצר את הבירוקטיה הקיימת. במקביל, כך הסינים, על המערכת הפיננסית לשפר את התמיכה באמצעות הלוואות והקלה בביצוע של העברות הון למדינות וממדינות זרות.
סין הפכה ליצואנית הרכב הגדולה בעולם בשנת 2023. כאשר כלי רכב רבים יוצאו לרוסיה, שלא מקבלת כלי רכב מן המערב (אפילו נסגרו מפעלים בשטחה) בגלל המלחמה עם אוקראינה. בתגובה להנחיות ממשלת סין הקומוניסטית, מתעשיית הרכב הסינית עלו תשבוחות להמלצות הפעולה האלה אשר נותנים לה רוח גבית משמעותית ביותר בתקופה משברית למותגי רכב סיניים רבים. כך על פי איגוד יצרני הרכב הסיני.
מה זה אומר מבחינתנו? להכין את המטריות כי תיכף ירד גשם של חשמליות סיניות. איך זה ישפיע על השוק הישראלי? מה תהיה איכות כלי הרכב? איזו משמעות תהיה על שמירת הערך של המכוניות שלנו? נחיה ונראה.