שבת , 27 אפריל 2024
האם כדאי לקנות רכב היברידי בשנת 2023? יונדאי אלנטרה הייבריד יכולה להיות רכב המעבר הנכון ביותר. צילום: יונדאי

האם כדאי לקנות מכונית היברידית ב-2023?

זו אחת השאלות הנפוצות ביותר שמגיעות למייל שלנו: "האם כדאי לי לקנות עכשיו מכונית היברידית?". על פניו התשובה לכך היא פשוטה: כן! הסיבות מדוע כן מעט יותר מורכבות אבל חשוב שתדעו גם אתם "למה" כי עם ההבנה יגיע גם ההיגיון והיתרונות יחלחלו מעבר למשאלות לב ופסאדו-מדע שפשטו על עולם הרכב לאחרונה.

 

החשמליות עוד לא בשלות

ביחס לרכב חשמלי צריך להתייחס לשני פרמטרים שקיומם הוא הכרחי ליצירה של תחבורה חשמלית. אלו הם: המכוניות עצמן ותשתית הטעינה הציבורית. בזמן שהמכוניות החשמליות הולכות ומשתפרות במובנים של טווח נסיעה, יעילות ביצועים ואבזור. הטובות שבהן, כמו יונדאי איוניק 5, יוצרות פרדיגמה חדשה בעולם הרכב וגורמות לנו לתהות איפה היו יצרניות הרכב עד היום. אבל אי אפשר להתעלם מן העובדה שמחיר הרכישה של רכב חשמלי הוא הרבה יותר יקר משל רכב בנזין מקביל, פער של עשרות אלפי שקלים. בנוסף, יש עלות של התקנת עמדת טעינה ביתית, עלות יקרה של טעינה בעמדות DC מהירות ובקרוב הכפלת מס הקניה מ-10% ל-20%. מס הנסועה גם הוא באופק ואין סיכוי שהמדינה תוותר על אפיק הכנסה שיכול להכניס לקופתה עוד כמה מיליארדים מדי שנה.

תשתית הטעינה הציבורית לא יכולה לעמוד בדרישות. אין מספיק עמדות מהירות לשרת את כמות המכוניות החשמליות שעולות על הכביש. צילום: שטח

גל של מותגי רכב סיניים השוטף את ישראל מלמד אותנו שכבר אין נאמנות למותגים המוכרים של פעם, לדירוגי הבטיחות אין חשיבות רבה בעיני הלקוחות ורק החיסכון הנתפס באי-רכישת דלק ואחזקה זולה יותר, עומדים לנגד עיני הרוכשים. בנוסף יש גם בעיות אספקה חמורות וחלק מהדגמים כלל ללא צפי הגעה לישראל.

מהצד השני של המשוואה הזו עומדת תשתית טעינה ציבורית חסרה ביותר. יש מעט מאד, רק כמה עשרות, עמדות טעינה מהירות בעלות עוצמה של 50 קו"ט ומעלה. העומס עליהן הולך וגובר בעיקר בחגים וה-DOWN TIME שלהן עלול להיות ארוך בשל מחסור בחלקי חילוף. כך שנסיעה בינעירונית עם רכב חשמלי היא תרגיל מעניין של איזון בין חישוב קר של צריכת זרם ומשאלת לב שהעמדה לא תיהיה תפוסה, תמצא תקינה ושהחיבור לרכב יצליח. אם כל התנאים האלה יתקיימו – אז תזכו לבלות לפחות 30 דקות (בדרך כלל יותר) ולהסתכל על דשא צומח או אבנים זוחלות במדבר.

עמדות טעינה תקולות לפרקי זמן ארוכים ותורים הפכו למחזה נפוץ. צילום: שטח

כל זה מה רוצה לומר? שאותה מהפכה חשמלית שכולם מדברים עליה, אכן תתרחש אבל היא תקח הרבה יותר זמן. בין השאר בשל הסיבות הנ"ל ולא נראה שינוי טכנולוגי או ירידה משמעותית בחומרי הגלם שיהפכו את הקערה על פיה ונמצא באולמות רכב חשמלי משפחתי עם טווח של 500 ק"מ ומחיר של 130 אלף שקלים. זה לא יקרה.

יונדאי באיון – היברידית קלה בגרסת סופרים. צילום: שטח

הבנזין יקר

ממש בקרוב יחזור המס המלא על הדלק ושוב מחיר ליטר יהיה כ-7.5 שקלים. כך שרכב בנזין "מלא" יביא עימו גם תעוקת כיס בשל הוצאות הדלק הגבוהות. רכב היברידי מודרני ומתקדם כמו יונדאי אלנטרה הייבריד, מסוגל לצמצם את הוצאות הדלק כמעט בחצי. עם צריכת דלק רשמית של 5.0 ל' ל-100 ק"מ בבדיקות מעבדה. נתונים שאומתו על ידי מבחני דרכים בארץ ובחו"ל. אז מעבר לרכב היברידי מנטרל במידה רבה את המשקל של עליית מחיר הדלק. בנוסף, צריכת הדלק הזעומה של הרכב ההיברידי מאפשר טווחי נסיעה ארוכים מאד בין תדלוקים – דבר שהוא לא רק נוח אלא עושה את חרדת הטווח המרחיקה רבים מרכב חשמלי, לדבר לא רלוונטי במקרה של היברידית שלא רק בעלת טווח נסיעה גדול אלא שניתן לתדלקה תוך דקות ספורות בכל תחנת תדלוק בארץ. בנוסף, אם אתם מקבלים רכב מהעבודה, לרכב היברידי עדיין יש יתרון של שווי שימוש ביחס לרכב בנזין רגיל.

כביש ארוך ואין תשתית טעינה? משפחתית היברידית לא מתרגשת מזה. יונדאי אלנטרה הייבריד. צילום: שטח

איזה היברידיות יש?

בעקרון יש שלוש סוגים של מערכות היברידיות: היברידית קלה או MILD שתרומתה להנעה ולסביבה מינימאלית, היברידית רגילה כמו שאנו מכירים במכוניות כמו יונדאי KONA הייבריד ויש גם היברידית פלאג-אין שעיקר השוני בינה לבין היברידית רגילה היא סוללה גדולה הרבה יותר, יכולת טעינה גם משקע חשמל וטווח נסיעה חשמלי של כמה עשרות ק"מ. 

יונדאי KONA הייבריד. ביצועים מהנים וצריכת דלק נהדרת. ב-SUV קומפקטי ושובב. צילום: שטח

• מבחן דרכים יונדאי באיון

אם נסתכל רק על דגמי יונדאי ההיברידיים (שהייתה ההיברידית הנמכרת בישראל עם האיוניק הייבריד), נמצא בארסנל שורת דגמים כמעט בכל קבוצת רכב: רכבי פנאי יש את הבאיון החדש עם מערכת היברידית קלה ברמת אבזור סופרים, את יונדאי KONA הייבריד בעלת האופי הספורטיבי. מהצד של המשפחתיות נמצא את יונדאי אלנטרה הייבריד שמציבה רף חדש של עידון וחסכון בדלק וגם את הסונטה הייבריד שכבשה את קבוצת רכבי המנהלים בזכות מערכת היברידית שהיא לא רק חזקה מאד אלא גם חסכונית ביותר וארוזה במרכב אירודינאמי מרשים ותא נוסעים איכותי, מאובזר וטכנולוגי ביותר.

גם היברידית וגם מהודרת ודינאמית – יונדאי סונטה כובשת את לב המנהלים. צילום: יצרן

אז לקנות היברידית?

בהחלט! האופק שבו המכוניות החשמליות ישלטו בשוק הוא רחוק הרבה יותר ממה שרבים חושבים, אפילו המדינה לא באמת מודה בכך שלא תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה. על רקע המחירים הגבוהים מדי של הרכב החשמלי, בעיות האספקה מחד ותשתית מוגבלת ביותר מאידח, יעברו עוד שנים רבות עד שאפשר יהיה להשתמש ברכב חשמלי בדיוק כמו שאנו משתמשים היום ברכב שלנו. לפיכך רכב היברידי יהיה "חפץ המעבר" המתאים ביותר עליו הנהג הישראלי יוכל להתרפק עד שניגמל כולנו מהדלק.

Check Also

הממשל הסיני מזהיר: אתם מייצרים יותר מדי מכוניות

אחרי שנים של תמריצים וסובסידיות, כשברקע טענות שהממשל הופך את הרכב החשמלי לנשק מול המערב – מישהו במפלגה הקומוניסטית עוד שניה ילחץ על הבלמים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

13 + 11 =