יום שישי , 19 אפריל 2024
מה קשורים החבר'ה הנאים האלה למכונית החשמלית ולעתיד האנרגיה הירוקה? צילם: AP

מה קשור הטליבן לטסלה שלך?

רוני נאק

עוד בשנות ה-80', הרוסים ידעו את זה אבל לא הספיקו לעשות כלום כי ברית המועצות התפרקה להם מתחת לזחלי הטנקים. האמריקאים מודעים לזה כבר מ-2010 – וכפי שראינו השבוע, גם הם לא הצליחו לעשות עם זה כלום. אפגניסטן מוכיחה פעם אחרי פעם מדוע היא "בית הקברות של האימפריות", וגם הפעם היא קברה עוד אימפריה שהשאירה אחריה אוצר בשווי 3 טריליון דולרים.

קובלט. בלי זה המכוניות החשמליות יהפכו להיסטוריה. צילום: AP

הכוונה היא למרבצים עשירים במיוחד של קובלט ומגוון רחב של יסודות נדירים – כולם הכרחיים לעתיד התחבורה הירקרקה של עולמנו השברירי. בלעדיהם תעשיית האלקטרוניקה, כולל הסמארטפונים שאתם קוראים את הכתבה הזו מהם, ייצור הסוללות לרכב החשמלי, פאנלים סולריים ליצור חשמל ועוד מוצרים רבים לא יכולים להתקיים. גרוע מזה, בוודאי אם מסתכלים על כך מנקודת המבט של מעצמה כמו ארה"ב, מי שכרגע בעלת השליטה בתחום היא סין. ובמאבק הגיאופוליטי ביניהן, היציאה החפוזה של האמריקאים ונאט"ו מאפגניסטן פותחת את הדלת לסינים שכבר הצהירו שמבחינתם הטליבן זה סבבה.

מפת המחצבים של אפגניסטן. אוצר אדיר במקום בלתי אפשרי. צילום: AP

רבים הסיכויים שהסינים יציעו לטליבן את אותה מלכודת דבש שהם מפעילים בהצלחה באפריקה ואסיה. הם ייקחו על עצמם את עבודות הפיתוח, התשתית ואפילו העבודה כאשר המדינה המארחת (במקרה הזה המושחתים שבה) ייהנו מאחוזים מהרווחים. חומרי הגלם היקרים יעלו ברכבות לסין לעיבוד ואילו באפגניסטן יישאר חור גדול בקרקע ואיזה ראש כנופיה עשיר במיוחד.

מכרה פתוח באפריקה. זה לא יפה אבל שווה מיליארדים. הסינים ישמחו לדפוק חורים כאלה באפגניסטן כשחלק מהרווחים ישארו בידיים של המושחתים המקומיים. צילום גלנקור

אפגניסטן היא בלתי אפשרית. מדינה הררית ללא תשתית תחבורתית כמעט בכלל. שבטים רבים המסוכסכים זה עם זה ומתקוטטים כבר מאות שנים ומערכת פוליטית מושחתת מיסודה. עתה הטליבן שחוזרים לשלטון ומסנוורים את עיני המערב שהם "טליבן 2.0" ויהיו מוכנים לתת לנשים ללמוד ולנהל את חייהן ואף יעניקו חנינה למשתפי הפעולה עם המערב, יכנסו למיטה עם כל מי שיציע להם כסף קל (והרבה מאד ממנו) בתמורה לאפשרות בטוחה לכרות. זאת, במדינה שהייתה עד לא מזמן נקודת ההתנגשות הגיאופוליטית בין המעצמות ועכשיו בעלת ערך בלתי ישוער לכלכלת ה"new energy" של העולם המערבי.

גורמים בארה"ב כבר הצהירו כי ינהיגו מדיניות של החרמת חומרי גלם שמקורם במדינות עימות, עבדות כפיה וילדים וממשטרים מדכאים. האם זה סימן ראשון שארה"ב ויתרה על האוצרות של אפגניסטן? סין תהיה המעצמה הבאה שתדרוך בעמק פאנשיר, כחלק מתוכנית הרבה יותר נרחבת (belt and road) במשחק הרבה יותר ארוך מכולם יחד.

הנה פורד F-150 לייטנינג החשמלי. עם פונציאל של מאות אלפי יחידות בשנה. ללא יסודות נדירים החזון הזה לא יתממש. צילום: פורד

ללא גישה של מעצמה תעשייתית למחצבים העשירים באפגניסטן, היסודות הנדירים ימשיכו להיות מאד יקרים ומוגבלים. דבר אשר ישפיע באופן ישיר על היכולת להפיק חשמל מהשמש, על המחיר הסופי לצרכן של מוצרים דיגיטליים רבים ובלעדי אלו כל האסטרטגיות המופלאות של תחבורה ירוקה, ערים מקושרות ואנרגיה חדשה יכולות להיזרק לפח.

Check Also

אדיוס סאנגיונג שלום KGM

החל ב-260 אלפי שקלים לרקסטון שמקבל לא רק מתיחת פנים אלא גם שם חדש על הגריל: KGM. אז שכחו מסאנגיונג יש עכשיו מותג חדש בישראל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

4 × three =